21 december. Vandaag is de eerste dag dat het schip alleen vaart, en niet in een haven komt.
Dat klinkt misschien saai maar dat valt best mee. Cruiseschepen zijn ontworpen voor het vermaken van gasten. Er is aan boord genoeg te doen. Zo zijn er winkels, een casino, theaters, sportvelden voor tennis en basketbal, twee zwembaden, een sportschool, een spa een bibliotheek en verschillende barretjes en restaurants.
Ook kun je mee doen met activiteiten aan boord. Dat begint vroeg in de ochtend met buikspieroefeningen in de sportschool en eindigt savonds laat met theatervoorstellingen, muziekoptredens en het casino. Lang niet alles is iets voor ons, veel dingen zijn duidelijk voor een oudere doelgroep op de planning gezet.
Maar er is ook genoeg te doen voor ons. Hardlopen in de sportschool, zwemmen, basketballen, BBC natuurdocumentaires kijken en informatieve praatjes over de havens waar we heen gaan, bijvoorbeeld. Maar met een boek op een ligstoel zitten op aan het zwembad of op het promenade dek, en van het uitzicht genieten vinden we ook geen straf. Ook kun je bijna eindeloos blíjven eten aan boord van het schip.
Evelien had zich aangemeld voor de meet & mingle van een cruise forum, gijs zou eigenlijk ook mee gaan, maar was te ziek. Het was een leuke manier om wat meer mensen aan boord te leren kennen.
Wat het eten betreft, we waren een beetje bang dat het voedsel veel Amerikaanse stijl zou zijn, vettig en veel vlees. Voor veel producten is dat ook wel het geval. Maar gelukkig is er ook genoeg gewoon gezond voedsel te krijgen.
Zo zijn er bij het buffet diverse stations waar iemand staat om je eten op te scheppen naar keuze. Je kan een standaard gerecht kiezen maar ook zelf aanwijzen wat je wil. Zo kun je ook producten van verschillende stations combineren, wat ik veel doe om toch een lekkere melk & vlees vrije maaltijd te krijgen. Gisteravond heb ik bijvoorbeeld een combinatie op van het saladebuffet en pastabuffet met daarbij wat gegrilde groenten die bij het vleesbuffet vandaan kwamen. Op die manier heb ik zelf een lekkere pasta salade samen laten stellen.
De eerste dag was er bij het saladebuffet geen melkvrije dressing. Ik vroeg er naar, en kreeg een excuus dat het er niet was, plus de tip bij het mexicaanse station te kijken, dat is bij het zwembad. Maar de tweede dag dat ik bij het saladebuffet stond was er wel melkvrije dressing, plus losse olijfolie en balsamico azijn. En wisten ze mijn naam nog. Als toetje of tussendoortje is er altijd wel fruit te krijgen.
Vannacht waren de golven goed te voelen. Het voelt soms alsof je droomt dat je valt en dan wakker schrikt. Alleen val je nu ‘echt’ omdat het schip zo beweegt op de golven. Als je loopt voelt het alsof je te veel gedronken hebt. Het lastige is ook dat het niet continue dezelfde bewegingen zijn, dat maakt het lastig te compenseren. Alsof je in de vogelrock achtbaan zit in de Efteling, in het donker. Ook dit is dus even wennen voor ons. Gelukkig zijn we tot nu toe allebei niet zeeziek.
We verbazen ons wel over de hoeveelheid mensen die rondloopt in badjassen hier op het schip. Dat is nog even wennen. En dat er mensen rondlopen met nordic walking sticks om in balans te blijven op het wiebelende schip. En er worden vanochtend overal kotszakjes opgehangen op het schip. Ze verwachten dus blijkbaar nog meer golven.
De temperaturen zijn ook een stuk lager inmiddels, in Puerto Madryn, waar we morgen zijn, is het 15 graden. We gaan dus echt naar de koudere gebieden toe.
De cruise is bijna uitverkocht. Er zijn nog 2 hutten vrij. Wel zijn er veel mensen aan boord die alleen reizen, maar er zijn ook zo’n 30 kinderen aan boord. Helemaal maximale bezetting is het dus niet, ook al zijn wel bijna alle hutten bezet. Gelukkig merk je niet veel van de drukte, het is best goed verdeeld allemaal.
Na het aansteken van de kerstboom lampjes gisteren is alles in kerstsfeer op het schip. Veel decoratie, een compleet dorp met kersthuisjes van peperkoek, kerstliedjes en zelfs als er een oven klaar is in het restaurant hoor je ” We wish you a merry christmas “.
Vandaag is de eerste gala avond aan boord. We waren eigenlijk van plan om er naar toe te gaan, om een keer in de dinerzaal te eten in plaats van bij het buffet. En om daarna naar de captains toast en de show te gaan. Maar Gijs voelt zich nog steeds niet fit. Hij heeft koorts. Best kans dus dat we gewoon weer een hapje eten bij het buffet en op tijd gaan slapen, en de gala avond dit keer dus overslaan. Gelukkig komen er nog meer.